Könkäänsaaren esteetön luontopolku & Kielosaaren kasvi- ja sienipolku


Könkäänsaaren esteetön luontopolku sijaitsee Vikajärvellä, noin 20,8 kilometriä Rovaniemen keskustasta Sodankylään päin. Luontopolku kuuluu Napapiirin retkeilyalueeseen. Napapiirin retkeilyalue on ympärivuotiseen retkeilyyn soveltuva erämainen luontokohde. Maiseman erityispiirteinä ovat karut peräpohjalaiset vaarat, rannattomat ja vetiset aapasuot sekä Raudanjoki komeine koskineen ja rehevine rantametsineen. Retkeilyalueella on monipuolinen reitistö taukopaikkoineen, joka tarjoaa kaikenikäisille hyviä retkeilykohteita ja –mahdollisuuksia. Sijaintinsa ansiosta alueelle on helppo tulla kaikkina vuodenaikoina.

Könkäänsaaren esteetön luontopolku on Könkäänsaaren ja Raudanjokivarren luontoa esittelevä pieni luontopolku, joka soveltuu erityisen hyvin lapsiperheille ja liikuntaesteisille. Reitin voi kiertää pyörätuolilla ja lastenvaunujen kanssa. Reitin suositeltu kiertosuunta on myötäpäivään. Reitti on pitkostettu noin metrin levyisenä ja lisäksi reitin varrella on pitkostettuja levikkeitä ohitustilanteita varten.

könkäänsaaren esteetön luontoppolku_AT.jpg

Kuva: Rovaniemen kaupunki, Aarno Torvinen

Värikkäät, runsaasti kuvitetut opastestaulut kertovat pieniä tarinoita vaikkapa siitä, mitä tapahtuu jokiluonnossa vuoden aikana tai millaisia ötököitä pitkoksen viereen kaatuneessa vanhassa lahopuussa asuu. Metsän kasvejakin oppii ehkä katsomaan uusin silmin. Reitin varrelta löytää vinkkejä niin tavallisimpien lintujen tunnistamiseen kuin alueen parhaiden linturetkikohteiden löytämiseenkin. Runsaspuustoisten saarten rehevyys ja eliölajiston runsaus ovat varsinkin kesäaikaan alueella retkeilevälle hieno elämys.

Reitti soveltuu patikoinnin lisäksi talvella lumikenkäilyyn. Rengasreitti ja siihen liittyvien janareittien edestakainen pituus yhteensä noin 1,1 kilometriä. Luontopolku on luokiteltu helpoksi reitiksi ja vaativaksi pyörätuolireitiksi, jossa pyörätuolilla liikkuva tarvitsee avustajan tai sähköpyörätuolin.

Könkäänsaaren taukopaikan suunnittelussa on pyritty ottamaan huomioon liikuntaesteiset. Vaattunkikönkään pysäköintialueella ja Könkäänsaaren laavulla on myös esteettömät kuivakäymälät. Könkäänsaaren laavulta on esteetön pitkosreitti laiturille jokivarteen, missä voi ihailla Raudanjoen luontoa. Könkäänsaaren luontopolun varrella on myös levähdyspenkkejä.

 

Kielosaaren kasvi- ja sienipolku sijaitsee Vikajärvellä, noin 20,8 kilometriä Rovaniemen keskustasta Sodankylään päin. Polku kuuluu Napapiirin retkeilyalueeseen. Napapiirin retkeilyalue on ympärivuotiseen retkeilyyn soveltuva erämainen luontokohde. Maiseman erityispiirteinä ovat karut peräpohjalaiset vaarat, rannattomat ja vetiset aapasuot sekä Raudanjoki komeine koskineen ja rehevine rantametsineen. Retkeilyalueella on monipuolinen reitistö taukopaikkoineen, joka tarjoaa kaikenikäisille hyviä retkeilykohteita ja –mahdollisuuksia. Sijaintinsa ansiosta alueelle on helppo tulla kaikkina vuodenaikoina.

Kasvi- ja sienipolku on Könkäänsaarten Kielosaaren pieni luontopolku, joka esittelee saarten rehevää kasvillisuutta ja rikasta sienilajistoa. Reitti on kauttaaltaan pitkostettu. Ympyräreitin pituus on noin 370 metriä. Polku on vaativuusluokitukseltaan helppo. Reitti soveltuu patikoinnin lisäksi talvella lumikenkäilyyn.

Kasvi- ja sienipolun palvelut tukeutuvat Könkäänsaaren ja Karhukummun hyvin varusteltuihin taukopaikkoihin. Könkäänsaaresta löytyy levähdyspenkkejä, laavu, tulipaikka, liiteri ja esteettömät kuivakäymälät. Karhukummulla on laavu, tulipaikka, liiteri ja kuivakäymälä. Vaattunkikönkään pysäköintialueella on kuivakäymälät.

Lähteet, lisätietoja: www.luontoon.fi ja Napapiirin luontokansio , Metsähallitus.
Etiäinen.fi