Koivusaaren luontopolku


Koivusaaren luontopolku sijaitsee noin 2,3 kilometriä Rovaniemen keskustasta Sodankylään päin, Ounasjoen suistosaaressa. Luontopolku kuuluu Rovaniemen keskustan alueen reitistöihin. Koivusaaren luontopolku on kevät, kesä- ja syysretkeilyyn soveltuva luontokohde. Ounasjoen suistosaaret koostuvat matalista hiekkasaarista ja särkistä, jotka jäävät keväisin tulvavesien alle. Tulvasaaret muodostavat merkittävän perinnemaisemakokonaisuuden ja ovat arvokkaita kasvisto- ja eläinalueita. Saaria on hyödynnetty niittyinä aina 1960-luvun alkuun saakka.

Koivusaareen on kesällä 2003 rakennettu helppokulkuinen pitkospuilla varustettu luontopolku. Luontopolun varressa on kohdeopastein kerrottu Koivusaaren historiasta, kasvistosta sekä eläimistöstä ja pitkospuiden päässä on kelluva lintutorni. Alueella on rautatien muistomerkki. Rautatie kulki saaren kautta kaupungista Saarenkylään talvisin 1946-1951. Tulvaherkät rannat ja suistosaaret ovat hedelmällisiä luonnonniittyjä ja aivan kaupungin kyljessä sijaitsevaa Koivusaartakin käytettiin laitumena aina 1960-luvulle asti. Maatalouden vähenemisen myötä rantaniityt ovat käyneet harvinaisiksi, kuten myös niillä viihtyvät kasvi- ja eläinlajit. Nykyisin saarella laiduntaa kesäisin lampaita.

Anne_Nuutinen_Koivusaari_1.jpg

Kuva: Rovaniemen kaupunki, Anne Nuutinen

Koivusaari on yksi Ounasjokisuiston pienistä saarista, joiden rannat tarjoavat suojaa pesiville ja muuttomatkalla oleville linnuille. Suistosaarissa on tavattu 135 lintulajia, joista 90-100 lajia on pesinyt alueella tai tavattu pesimäaikana. Suistosaarilla on tavattu mm. kyhmyjoutsen, merikotka, ruskosuohaukka, isolokki ja tunturikiuru. Uhanalaisista kasvilajeista alueella esiintyy laaksoarho, jokipaju ja idänluhtatähtimö. Saarilla esiintyy laajoja saraikkoja ja helpikasvustoja, pohjanängelmää, mesiangervoa, rönsyleinikkiä, metsäruusua ja kieloa. Rengasreitti ja siitä lähtevän janareitin edestakainen kokonaispituus on noin 2,5 kilometriä ja vaativuusluokka helppo.

Anne_Nuutinen_Koivusaari_2.jpg

Kuva: Rovaniemen kaupunki, Anne Nuutinen

Pitkostetun, helppokulkuisen Koivusaaren luontopolun opasteet kertovat saaren historiasta, kasvistosta sekä eläimistöstä. Luontopolun kaupungin puoleisessa päässä on kesäisin kelluva lintutorni. Luontopolun varrella on myös levähdyspenkkejä retkeilijöille. Läheisen Ounaspaviljongin uimarannan vieressä on hirsirakenteinen laavu. Laavulla on tulipaikka ja lähistöllä puuliiteri. Alueelta löytyy WC, veneenlaskupaikka ja venesatama.

Lisätietoja kohteesta:

Etiäinen.fi